Englicum

Szókincsfejlesztő- és szótárprogram

Programismertető

Szótár

A programnak egyedi, saját készítésű szótára van, ami nemcsak szavakat és kifejezéseket, hanem több ezer, meghallgatható példamondatot is tartalmaz. A szavakat nem önállóan, hanem könnyen megjegyezhető, a mindennapi életben elsüthető példamondatok segítségével tudjuk memorizálni.

A szótárban való kereséshez nem kell tudnunk, hogy egy szót vagy kifejezést az Englicum szótár pontosan hogyan tartalmaz, az is elég, ha csak valamit tudunk belőle, a kereső akkor is segít megtalálni.

A szótárból egyetlen kattintással kiválaszthatjuk a megtanulandó szót, vagy kifejezést.

Az Englicum program szótára

Saját szavak

Ha az Englicum szótárában nem találjuk meg a szót, vagy kifejezést, amit meg szeretnénk tanulni, akkor létrehozhatunk saját szavakat és kifejezéseket, majd azokat kiválaszthatjuk megtanulásra.

Szólisták

Szólistába csoportosíthatjuk például egy nyelvkönyv egy adott leckéjének szavait, vagy összeállíthatunk szólistát téma szerint összetartozó szavakból. Szólista témák lehetnek például a családdal kapcsolatos szavak, az ételek, a testrészek, az állatok, az öltözködéssel összefüggő szavak, a gyümölcsök, a zöldségek, stb. Az Englicummal bárki tud szólistát készíteni és azt bárkinek el is tudja küldeni.

Szólista a hét napjaival

Mondatok

Az Englicumban minden jelentéshez és kifejezéshez átlagosan 2-3 mondat tartozik, ami több ezer angol és magyar mondatot jelent.

Az Englicum mondatait használhatjuk a szótár kiegészítésére is. Annak ellenére, hogy folyamatosan bővül a szócikkek száma, előfordul, hogy nem találunk meg valamilyen szót a szótárban. Ekkor érdemes megnézni a példamondatokat is, mert lehet, hogy a szócikk még nincs kész, de a példamondatok között megtaláljuk a keresett szót és annak fordítását is.

Tanulás

Az Englicummal többféleképpen tudunk szavakat tanulni, például gyakorolhatjuk a nehezen kiejthető szavakat, de a program legfontosabb funkciója mégis a napi szótanulással történő szókincsfejlesztés.

A program szótár részében, vagy szövegolvasáskor lehet kijelölni a megtanulandó szavakat.

A window szó ablak jelentésének kiválasztása megtanulásra

Tanuláskor a szoftver, példamondatok segítségével kérdezi ki a szót. Egy szó tanulása mindig két egymást követő lépésből áll. Az első a kikérdezés, a második a tudás értékelése.

A kikérdezéskor a program megmutatja a magyar szót és nekünk meg kell próbálnunk az angol megfelelőjét kitalálnunk, és kimondanunk.

A szó kikérdezése ablak

A helyes válasz mutatása után értékelnünk kell a tudásunkat, vagyis azt, hogy mennyire emlékeztünk vissza jól a szóra.

A tudásunk értékelése ablak

Az ismétléses szótanulás úgy működik, hogy minél jobban emlékszünk egy szóra, annál ritkábban kell ismételnünk a gyakorlását, de a program, még mielőtt elfelejtenénk, megismételteti velünk a szavakat.

Ezért van az például, hogy ha egy szót már négyszer láttunk és mindig jól tudtuk, akkor legközelebb majd csak 1 hónap múlva kell újra gyakorolni.

A napi szótanulással a leghatékonyabb módon tartható meg az emlékezetben a tanulásra megjelölt több száz, vagy több ezer szó és kifejezés.

Szövegolvasás

Az Englicum programmal meg lehet nyitni szövegfájlokat, feliratfájlokat, vagy az internetről bármilyen szöveg bemásolható. A betöltött szöveg bármely szavára kattintva egyszerűen megtekinthető a szócikk, definíciókkal, példamondatokkal.

A szövegolvasás ablak

Grafikonok

Ennek a funkciónak a segítségével megtudhatjuk, hogy hol tartunk a szótanulásban. Például, hogy hány szót ismételtünk, hány új szót tanultunk meg, de akár azt is megtudhatjuk, hogy mennyi időt töltöttünk tanulással naponta, hetente, vagy egy egész év alatt.

A Szavak grafikon
Az Ismétlések grafikon

Megjelenés

Az Englicum programban különféle témák közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb színeket és betűtípusokat tartalmazó megjelenést.

A Megjelenési témák ablak